Theo van Gogh

biografisch genootschap, woensdag 3 juli

photos/theo-1-deze.jpg
photos/theo-2.jpg
photos/theo-4.jpg


Lastpak numero uno en zeker geen problemen met outcast zijn! Dr Jekyll & Mr Hyde als het ware: zowel teddybeer als treiterkop.


Recalcitrant 'by nature', conflictdrang, negatieve aandacht is immers ook aandacht, met ruzie maken kom je soms heel ver. Over alle grenzen heen met bekvechten, schelden, roddelen en vernederen. Alcohol en roken waren beste vrienden van Theo. Vrouwen waren of domme ganzen of soms de enige zwaan op dat moment. Smalende godslastering was zijn handelsmerk met een permanent verzet tegen de islam.


Twee november 2004, iedereen kent het verhaal ook, zeker vanwege het al "Doe het niet" roepende tegen zijn moordenaar die hem doodschoot en als het ware slachtte. Mohammed Bouyeri (26 jaar) schoot met een pistool Theo van zijn fiets. Gewond door 3 kogels vluchtte Van Gogh naar de overkant van de weg. Bouyeri bleef schieten: nog 5 kogels op de ineengezakte Theo. Daarna is met een groot kapmes de keel doorgesneden en het mes tot aan de ruggengraat in de borst. Theo overleed ter plekke. Met een kleiner fileermes nog een brief met een doodsbedreiging gericht aan Ayaan Hirshi Ali in de borst. Ongekende agressie gekoppeld aan extreem individueel geweld.


De moordenaar kreeg levenslang en Nederland ook. Wat is vrijheid van meningsuiting? Wat is godsdienstvrijheid?


Wie bepaalt wat een "Vijand van de Islam" is, die moest sterven? Wie ziet zichzelf als een instrument van God? Bereid om te sterven in als martelaar in een vuurgevecht met de politie? Hoe is democratie in strijd met de wetten van God? En hoe gaan we om met terroristen die de Nederlandse bevolking vrees aan willen jagen en het politieke bestel willen ontwrichten?

Over het Biografisch Leesgenootschap.


Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin, Richard Wagner, Annie M.G. Schmidt, Marguerite Duras, Frederico Garcia Lorca, Erasmus, Hella Haase, Snouck Hurgronje, HP Berlage, Catherina de Grote, Karl Lagerfeld en Spinoza.

PROGRAMMA

WOENSDAG 3 JULI € 5,00

Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!

Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende sessie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!

RESERVEREN