Richard Wagner

Het Biografisch Leesgenootschap, dinsdag 2 februari

photos/richard-wagner-9521202-1-402.jpg
photos/wagner-2.jpgRichard Wagner: 22 mei 1813 - 13 februari 1883.

Een belangrijke vernieuwer in de muziek, de peetvader van de 20e eeuw. Maakte muziekdrama's - Gesamtkunstwerken - als ideale combinatie van woord, muziek en toneel. Liet zich daartoe een speciaal theater te Bayreuth bouwen! Hij putte uit Keltische en Germaanse mythologieen, smeedde die tot een geheel en stuwde zo de cultuur omhoog. Ondanks zijn kracht tot vervoering en alle erkenning leefde hij pas in de latere jaren in welstand en aanzien.


Als persoon is hij controversieel, bewonderd en verguisd met emoties over zijn megalomanie, racisme en anti-semitisme. Zijn pre-occupaties waren thema's als adeldom, reinheid en zuiverheid die exclusief aanwezig zouden zijn in het Arische-Europese ras. Edoch zowel feministen, socialisten, nationalisten, communisten en de LGBTQ-people citeren hem instemmend.


Wagner is een paradox, een man van het theater, een soort illusionist: waar moet de mens de zin van zijn/haar bestaan zoeken? Hij wilde VERLOSSEN, de mens diende verlost te worden van geldzucht, begeerte naar macht en industrialisering. Het theater was geen commercieel bedrijf. Een nieuwe kunst en een nieuwe religie zou hen geschonken worden in de kunstparadijzen. Zie de Ring des Nibelungen symbool: een 15 uur durende opera over liefde en macht, de corruptie van de wereld en de redding door liefde en schoonheid.


De lievelingscompomnist van Adolf had een voorkeur voor zware rozenparfums en luxueuze kleding, liefst van roze zijde en satijn. Frou-Frou-Wagner! Twee maal getrouwd: Minna Planer en later Cosima, de dochter van Franz Liszt met een platonische verhouding (?) met Mathilde Wesseldonck. Hij liet 4 kinderen na: 2 dochters en 2 zonen.


We lezen OF Alex Ross Wagnerism OF Freddy Mortier Richard Wagner.


Over het Biografisch Leesgenootschap.

Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt en James Baldwin.

PROGRAMMA

DINSDAG 2 FEBRUARI € 5,00

Coronaproof: niet meer dan 9 pp in de Koopmanskamer! Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!


Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!

RESERVEREN