Collage in de kunst

eigen collage maken met Saskia Wigbold, dinsdag 30 juni

photos/1579727889_juan-gris-2012-31.jpg
photos/salvador-dali-1970-by-marcel-louis-baugniet.-tineke-schuurmans-verbeke-foundation-website-740x0-c-default.jpg
photos/col-2.jpg
photos/ernst-plate-from-une-semaine-de-bonte-1934.jpg
photos/1579727542_dictatorvirus.jpg
photos/col-6.jpg
photos/saskia.jpg


Een collage is een kunstvorm, waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van uitgeknipte of gescheurde stukken papier of ander materiaal, die met lijm op een steviger drager - papier of schildersdoek - geplakt worden. De eerste was kunstenaar Pablo Picasso met deze techniek in zijn kubistische periode. Daarna volgden al snel andere kunstenaars zoals Henri Matisse, Juan Gris en Hans Arp.


Max Ernst gebruikte collage om surrealistisch werk te maken, Otto van Rees gaf met zijn expositie met collages het startsein voor de kunststroming Dada en Richard Hamilton werd in de pop art beroemd door zijn collages. In de het computertijdperk werd papier vervangen door geknipte digitale afbeeldingen. Zo ontstond de digitale collage.


Collage is een zeer toegankelijke techniek om mee te experimenteren en kunst te maken.

In deze workshop maakt u kennis met de verschillende toepassingen van collage en de kunstenaars. Op speelse wijze kunt u daarna aan de slag met allerlei materialen zoals knipsels uit tijdschriften (tekst, foto's, advertenties), verschillende soorten papier, delen van originele foto’s en tekeningen etc. Er is ruim voldoende materiaal aanwezig maar u kunt natuurlijk ook uw eigen foto’s of tijdschriften meenemen als u dat wenst.


Aan het slot houden we een korte bespreking over het werk dat gemaakt is.


Over Saskia: in feite is het hele leven een collage!


Na haar kunstopleiding begon Saskia Wigbold als illustrator gespecialiseerd in collages en gemengde technieken. Ze heeft gewerkt voor diverse tijdschriften, bureau’s en kranten zoals Holland Herald van KLM, CJP magazine, blad van Nationale Nederlanden, Foster Parents, Ministerie van VWS, Vers beton en NRC Handelsblad.


Daarnaast is zij werkzaam als kunstenaar en ruimtelijk vormgever met werk dat zich bevindt op het raakvlak tussen kunst en vormgeving. Een bekend werk is haar filosofenbank op het Wijnhaveneiland in Rotterdam.


Haar hele leven verzamelt Saskia al verschillende materialen en objecten. Uit deze verzameling ontstond haar passie voor collages. Ook gebruikt ze collages vaak om nieuwe ideeën vast te leggen als een soort van schetsboek of verhalen vast te leggen.


En anders nog googlen op: Magische collages / Stedelijk museum Schiedam!

PROGRAMMA

DINSDAG 30 JUNI € 25,00

Binnenloop 13.45 uur met koffie en thee.

Start 14 uur. Einde 16.30 uur uiterlijk.

Teken-kleur-knip- en plakmateriaal is aanwezig.

RESERVEREN