photos/salonniere.jpg

Over de Salon en Salonnières

De Franse Salons die in de 17e & 18e eeuw door vrouwen werden geïnitieerd en de inspirerende Koopmanskamer zijn de oorsprong van de Rotterdamse Salon. De Koopmanskamer biedt vrijplaats aan de Rotterdamse Salon.


De universiteit was verboden terrein voor vrouwen, om aan het hof te komen moest je van adel zijn! Wilde je toch op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? De Salonnières organiseerden vrijdenkersplaatsen. Daar kon men, onder het genot van een hapje en een drankje, ideeën uitwisselen, praten over kunst, wetenschap, bedrijfsleven en politiek. Interdisciplinair! Zo stimuleerden zij netwerken, strategisch handelen, zaken op de politieke, culturele en maatschappelijke agenda krijgen. Bottom up avant la lettre!


De rijk gedecoreerde setting van de originele Koopmanskamer - met beschilderd plafond en fantastische Rococo haardpartij - maakt de Rotterdamse Salon tot een bijzondere locatie. De Koopmanskamer is een ruimte die mensen, geesten en zinnen stimuleert, vandaar Salonnen in Rotterdam!


Salonnière Anja Berkelaar programmeert het Salonnenprogramma met innovatie, inspiratie en inzicht met subsidie van de Stad Rotterdam.


De Vrije Programmering van de Salon past bij de Vrije Gedachte! Bij meer dan 15 reserveringen wordt de sessie in de agenda opgenomen.


Wat doet de Salon?

  • huiskamervoorstellingen
  • unplugged muzieksessies
  • cd- en boekpresentaties
  • vaste ontmoetingsplek voor het Biographisch leesgenootschap en het filmgezelschap De Scherpe Blik
  • en in Salon Education spreekt de spreker die alles van een bepaalde niche weet

Op 01-02-2012 is de Stichting Rotterdamse Salon opgericht; zonder winstoogmerk.

BESTUUR

George Brouwer [voorzitter]

Guus de Wit [penningmeester]

Osman Akin [algemeen]

Nelly Voogd [algemeen]

Jaco Belder [algemeen]

gewisseld:

eerste voorzitter: Fleur Groenendijk

algemeen bestuurslid en adviseur: Wilma Franchimon


DE RAAD VAN ADVIES
Op uitnodiging en van wisselende samenstelling.


DOEL:

- het bieden van een podium voor cultuur, kunsten en wetenschap voor inwoners van Rotterdam en met name Rotterdam-Noord;


- het organiseren en/of faciliteren van allerlei culturele activiteiten, zoals, maar niet beperkt tot, muziek, dans, theater, opera, film, toneel en kleinkunst;


-het verwerven van middelen om de doelstellingen uit te voeren zoals, maar niet beperkt tot, subsidies, giften en andere bijdragen;


- en het hanteren van alle andere verdere wettelijke middelen, welke voor de gestelde doelen bevorderlijk kunnen zijn.


De Salon werkt conform de principes van de Governance Code Cultuur.


En heeft een privacy reglement, zie bijlage op deze pagina.