photos/kopmanshuis01.jpg
photos/pr-foto.jpg
photos/kopmanshuis04.jpg
photos/kopmanshuis02.jpg
photos/kopmanshuis03.jpg
photos/koopmanshuis.jpg
photos/rotterdam-405-rechterrottekade-022.jpg

Geschiedenis Koopmanshuis


Het 18e eeuwse Koopmanshuis is de inspiratiebron voor de Rotterdamse Salon. De Koopmanskamer biedt vrijplaats aan de Rotterdamse Salon: de bijeenkomsten van de Rotterdamse Salon vinden plaats in de intieme 5 bij 5 kamer met 'in situ' details als Rococo haardpartij, beschilderd plafond, damasten wanden, grote vloerdelen.


Rond 1756 liet de weduwe van de vermogende koopman Claes Langenberg - handelaar in onder meer huiden, kruiden en thee - Antonetta Verkanten het pand decoreren. Zij koos voor stoer Rococo en liet de God van de Handel Mercurius, de Hoorn des Overvloeds en de hoed als Vrijheidsymbool schilderen, naast de 4 internationale grisailles en het haardstuk met Prudentia en Fides. Naast deze schilderingen zijn tevens de prachtige trap, de schouw en een aantal naïeve beeltenissen bewaard gebleven. Het huis is er dan ook om gezien te worden, een elegante ambiance die een kosmopolitische handelsgeest uitstraalt.

Het is een mirakel dat dit 18e eeuwse huis er nog staat. Het heeft het bombardement van 1940, de daaropvolgende brand en een granaat in het dak overleefd. Maar ook moderne bedreigingen als stadsvernieuwingsplannen: tot vier maal toe wilde men slopen. Weldenkende mensen hebben dit culturele erfgoed gered.


De kracht van het huis is dat het meebeweegt met eeuwen, fasen, mooie momenten en crises. "Luctor et emergo" is als het ware het cement tussen de stenen.... en dat werkt!

tekst rijksmonumenten


interview met Fred Maas


OMD verhaal Fred Maas


geschiedenis Koopmanshuis, met dank aan de gemeente RotterdamLeuk:

www.iconichouses.org

De eigenaar van het pand Rechter Rottekade is Stadsherstel Historisch Rotterdam.

Het pand Rechter Rottekade staat op de lijst van 662 Rotterdamse Rijksmonumenten.

Het pand is gerestaureerd door de Koninklijke Aannemingsmaatschappij van Waning.

De binnenhuisarchitect is Mars Interieur

Het Koopmanshuis doet mee aan de Open Monumentendagen.Het pand is bouw-historisch & iconografisch onderzocht evenals een overzicht van de bewoners tot nu toe. Zie de publicatie Rotterdamse Rococo, te bestellen via de site en verkrijgbaar in de boekhandel.


Voorgaande boekje: naar aanleiding van de restauratie van de twee historische panden in 2004, is er een boekje geschreven door Peter Bulthuis, dit wordt uitgegeven door Stadsherstel Historisch Rotterdam. De Restauratie van de Rotterdamse koopmanshuizen Rechter Rottekade 405-417. ISBN Nummer: 978-90-810723-2-8. Dit boekje is alleen via het antiquariaat verkrijgbaar.