vrouwelijke modeontwerpers

The Gender Tender / Carien Kanters, zondag 8 december

photos/carien-sessie.jpg
photos/vivienne-west.jpg
photos/1549117723_carien.png
photos/1550498070_gender-tender.jpg
photos/1548434304_logo-rotterdam.png


Ze waren er wel!!

Het maken van kleding is eeuwenlang door allerlei keuren (wetten) en strenge gildebepalingen voorbehouden geweest aan mannen. Vooral het feitelijke knippen en snijden van de stof mocht alleen door mannenhanden. Vrouwen mochten wel de patroondelen aan elkaar naaien en versieren of kleding verkopen in winkels.


Toch hebben vrouwen invloed gehad op “mode”, ze waren creatief in het omzeilen van de hen opgelegde beperkingen. Een van de oudste voorbeelden is Rose Bertin ( 1747-1813) die als jonge vrouw een winkeltje in linten en kant had in Parijs en o.a. aan de jonge Marie-Antoinette leverde. Ze werden dikke vriendinnen, en bedachten voortaan samen hoe de kleding van de koningin er uit zou zien. De enorme jurken werden dus weliswaar door mannelijke kleermakers gemaakt, maar in feite was Rose de ontwerpster. Na de Franse revolutie versoepelden de regels, en vooral tegen het einde van de 19de eeuw waren er veel vrouwelijke mode ontwerpsters. De salon van Jeanne Paquin was een must voor modieuze vrouwen in de Belle Epoque, ze stond bekend als een radicaal innovator.


Jeanne Lanvin wist zich vanuit een armoedige afkomst op te werken tot een zeer welvarende zakenvrouw, en ging zich na haar scheiding ook bezighouden met het zelf ontwerpen van kleding voor vrouwen en kinderen. Was daarmee de oprichtster van het oudste nog altijd bestaande Haute Couture merk. Gabrielle Chanel werd eveneens min of meer uit noodzaak modeontwerpster, vereenvoudigde de mode voor vrouwen in de jaren ’20 tot draagbare comfortabele en tijdloze klassiekers, terwijl haar tegenpool Elsa Schiaparelli ( ook al na een scheiding) in de jaren ’30 juist surrealistische kunstwerken van haar kleding maakte, en werd beschimpt omdat ze broekrokken ontwierp.


En nog meer: de sculpturale plooiwerken van Madame Grès, de anti-esthetiek van de Japanse Rei Kawabuko, de exorbitante creaties van Vivienne Westwood die zich nooit iets aantrok van conventies en de sprookjesachtige technologische stunts van Iris van Herpen

Schitterend om te zien hoe zij zichzelf en haar artistieke integriteit bewaakt in de geldbeluste muziekwereld.



The Gender Tender wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam!

(vrijdag 19 april / De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Grace Jones)

(zondag 28 april / Karin Haanappel / Her story / vrouwen in de kunst)

(zondag 19 mei Andries Ponsteen / hear hear / over vrouwelijke componisten)

(vrijdag 24 mei De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Much loved)

(vrijdag 14 juni De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Camille Claudel)

(zondag 30 juni Claudia Christern / vrouwelijke innovatoren / over vrouwen in de kunst)

(vrijdag 27 september De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Suffragettes)

(zondag 29 september Martine Kouwenhoven / vrouwen die lezen zijn gevaarlijk / over leesplezier)

zondag 8 december Carien Kanters / vrouwelijke modeontwerpers / over vrouwen in mode

De Rotterdamse Salon zet de spotlight op vrouwelijk succes, voorbij de onder-belichting of -waardering. Een keer niet bescheiden over vrouwelijk talent of originaliteit of intelligentie of kunde of bekwaamheden. Werk dat vrouwen mooier en aantrekkelijker maakt! Leuk om naar vrouwelijke genieën te kijken & luisteren. Juist de verrassing, het niet vanzelfsprekende boeit! Met humor: ja, deze The Gender Tenderlezingen maken je hersens vet. Een heerlijke ambitie voor de Rotterdamse Salon in 2019?

PROGRAMMA

ZONDAG 8 DECEMBER € 10,00

Echt niet! Rotterdam wordt niet ontmand door dit programma. Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon! De discrepantie tussen dat wat vrouwen en mannen zijn en geacht worden te zijn, die regels kaart de Rotterdamse Salon even 1 programma aan! We zouden allemaal vrij moeten en kunnen zijn………… Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon!

Binnenloop 14.30 uur. Start 15 uur. Na afloop hapjes & 1 drankje van het huis.