vrouwelijke innovatoren

The Gender Tender / Claudia Christern, zondag 30 juni

photos/claudia-sessie.jpg
photos/elsa-4.jpg
photos/orfeus-plaatje.png
photos/1550498019_gender-tender.jpg
photos/gemeente-rotterdam-maverick.png

Legio inno vrouwen!


Claudia Christern focust in deze lezing op vrouwen die niet bekend zijn om hun prestaties, maar hetzij een beroemde partner, hetzij om een andere, meer bij het vrouwelijke ideaalbeeld passende prestatie. Deze situatie berust op het feit dat mannelijke kunstenaars het vanzelfsprekend vonden om de vrouwelijke partners geen ‘credit’ te geven voor hun diensten.


Tevens besteedden historici later minder aandacht aan prestaties van vrouwen, die niet (ideaal)typisch vrouwelijk werden geacht. Geschiedenis is een menselijke constructie, die vaak méér of op zijn minst evenveel zegt over de tijd waarin ze wordt geschreven dan de historie. De keuze en interpretatie van bronnen wordt bepaald door de visie en denkbeelden van de historicus.


Een tip van de sluier: Elsa Von Freytag, die waarschijnlijk de urinoir voor Duchamp heeft 'bedacht". Luisa Marchesa di Casti performance kunstenares avant la lettre. Emily du Chatelet, wis- en natuurkundige, minnares van Voltaire. Elisabeth Hauptmann, Margarete Steffin en Ruth Berlau, minnaressen van Brecht die voor 95% de Dreigroschenoper schreven.


Claudia is het brein achter Opera Minora - locatietheater

The Gender Tender wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam!

(vrijdag 19 april / De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Grace Jones)

(zondag 28 april / Karin Haanappel / Her story / vrouwen in de kunst)

(zondag 19 mei Andries Ponsteen / hear hear / over vrouwelijke componisten)

(vrijdag 24 mei De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Much loved)

(vrijdag 14 juni De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Camille Claudel)

zondag 30 juni Claudia Christern / vrouwelijke innovatoren / over vrouwen in de kunst

zondag 8 september Carien Kanters / vrouwelijke modeontwerpers / over vrouwen in mode

vrijdag 27 september De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Suffragettes

zondag 29 september Martine Kouwenhoven / vrouwen die lezen zijn gevaarlijk / over leesplezier

De Rotterdamse Salon zet de spotlight op vrouwelijk succes, voorbij de onder-belichting of -waardering. Een keer niet bescheiden over vrouwelijk talent of originaliteit of intelligentie of kunde of bekwaamheden. Werk dat vrouwen mooier en aantrekkelijker maakt! Leuk om naar vrouwelijke genieën te kijken & luisteren. Juist de verrassing, het niet vanzelfsprekende boeit! Met humor: ja, deze The Gender Tenderlezingen maken je hersens vet. Een heerlijke ambitie voor de Rotterdamse Salon in 2019?

PROGRAMMA

ZONDAG 30 JUNI € 10,00

Echt niet! Rotterdam wordt niet ontmand door dit programma. Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon!De discrepantie tussen dat wat vrouwen en mannen zijn en geacht worden te zijn, die regels kaart de Rotterdamse Salon even 1 programma aan! We zouden allemaal vrij moeten en kunnen zijn………… Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon!

Binnenloop 14.30 uur. Start 15 uur. Na afloop hapjes & 1 drankje van het huis.