Uit je Bubbel!

Uitbuiting / sessie 1, zondag 24 maart

photos/martin.jpg
photos/1695471314_cultuur-concreet.png
photos/1695471321_postcode-loterij.png
photos/1695471326_sluiterman.png
photos/1695560881_vk-3.jpg

"De doorgeslagen flexibilisering in Nederland is het welbewuste resultaat van een perverse polderuitruil uit 1996 tussen externe flex, aangevoerd door lobbyclub ABU, en interne flex, aangevoerd door de FNV. Die laatste heeft expliciet afstand gedaan van de 'ideologische voorkeur voor alleen die arbeidsrelaties waarbij de werkzaamheden worden verricht op de locatie, waar zich de juridische werkgever/opdrachtgever bevindt'. (Nota Flexibiliteit en Zekerheid van de Stichting van de Arbeid, 3 april 1996) Werk als handelswaar dus, goedgekeurd door FNV. (Pikaart)"


Martin Pikaart mede-oprichter en voorzitter Alternatief Voor Vakbond (AVV) met een focus op het Nederlandse pensioenstelsel. Na zijn studie wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Université Paris Sud XI promoveerde hij in de wiskunde te Utrecht en werkte hij enige tijd in de academia en bij onderzoeksinstellingen. Pikaart is auteur van De pensioenmythe en medeschuldig aan de verfilming daarvan.


De middag ‘Uitbuiting!?’ is onderdeel van de reeks Uit je Bubbel: Verdienmodellen die wordt georganiseerd door salonnière Anja Berkelaar en filosoof en econoom Huub Brouwer. In die serie neemt de Rotterdamse Salon u mee naar de wereld van verdienmodellen die verder gaan dan winst. Met documentairemakers, economen, filosofen, en kunstenaars doen we prikkelende en verrassende inzichten op over de toeslagenaffaire, de stikstofcrisis en de klimaatcrisis. Hoe wint de overheid aan gezag? Wat is de waarde van natuur? Wat is eigenlijk de echte prijs van een product? En wat te doen aan uitbuiting op de arbeidsmarkt? Dat, en nog veel meer, in Uit je Bubbel!

Uit je Bubbel is tot stand gekomen in samenwerking met Huub Brouwer.

PROGRAMMA

ZONDAG 24 MAART € 7,00

binnenloop 12.30 uur met koffie / thee / lekkers

start gesprek met Martin om 13 uur

pauze met koffie / thee / lekkers & einde 14.30 uur

Met dank aan de subsidiegevers: Cultuur Concreet, het Sluyterman Van Loo fonds, Buurtfonds van de Postcode Loterij en Volkskracht.