2 culturen op 1 kussen met Froukje Santing

debat, zondag 7 november

photos/froukje-santing.jpg
photos/1599499598_froukje-santing-meral-recensie.jpg



Twee culturen op één kussen: de Turkse en de Nederlandse. Dat is de hedendaagse realiteit voor menige migrantenzoon of – dochter in Rotterdam. Vroeger heette dat … 2 geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen… Vandaag de dag praten we over een bi-culturele identiteit.

Maar wat blijft is dat het niet altijd evenvoudig is om de normen- en waardensystemen van die twee werelden met elkaar te verbinden. Het leidt af en toe ontegenzeggelijk tot wrijvingen. In je hoofd ben je Nederlands, terwijl je wortels in Turkije liggen. Op andere momenten is je hart Turks en je verstand Nederlands. Of is het andersom? Vaak heeft het te maken met de context waarin je op dat moment opereert.


Het maakt nieuwsgierig naar hoe de zonen en dochters van Turkse migranten zich heden ten dage definiëren. Hoe kijken zij aan tegen die dubbele identiteit? Wanneer schipperen ze en waarom? En op welke momenten sluiten die gedachten- en waardewerelden vrijwel naadloos op elkaar aan. En staan mannen hier mogelijk anders in dan vrouwen?


Een open gesprek – mede naar aanleiding van de roman MERAL van Froukje Santing die dit najaar verscheen - over dit actuele thema juist in Rotterdam. De stad waar mensen met een Turkse achtergrond de grooste migrantengroep vormen. Geen politieke discussie dus, geen polarisatie en op zoek naar verbinding.


De Rotterdamse Salon biedt rust en ruimte voor de intrinsieke nieuwsgierige in deze multiculturele stad.

Centraal in de roman MERAL van Froukje Santing staat het personage Meral. Ze is huisarts in een achterstandswijk. Als kind emigreerde ze vanuit Centraal-Turkije naar Nederland. Geloof speelde wel een rol thuis, maar geen hoofdrol. Ze verbaast zich dan ook over de toegenomen vroomheid van haar Turkse landgenoten. Op haar werk is Meral vooruitstrevend en open. Thuis is ze eerder meegaand. Ze laat toe dat haar echtgenoot Bilal te streng Turks is naar hun zoon Ismail toe. Uit wanhoop sluit die zich aan bij de Gülenbeweging. Meral poogt zoon en vader weer bijeen te brengen en reist tijdens de zomervakantie nog een keer met haar hele familie naar Turkije af. Daar wordt ze gedwongen de balans te zoeken tussen haar achtergrond en haar overtuigingen.

Froukje Santing woonde lange tijd in Turkije en houdt zich al decenia bezig met de Turkse gemeenschappen in Nederland. Dit is een onderdeel van het programma La Rebellie.

Meer info Froukje Santing.

PROGRAMMA

ZONDAG 7 NOVEMBER € 10,00

Bij de binnenloop wordt u gecheckt op uw QR-code of vaccinatiebewijs

We houden wat afstand

Binnenloop 14.30 uur met koffie / coronaproof

Dialoog in de Koopmanskamer 15 - 17 uur uiterlijk

Turks/Nederlandse versnaperingen na afloop