Stadsvernieuwing? Jaren 60-70

Elizabeth Poot, zondag 7 maart

photos/1604076644_alleen.jpg
photos/1945-03-21-luchtfoto-3433-raf.jpg
photos/1968-rce-124.445-g.j.-drukker.jpgHet Koopmanshuis staat symbool voor allerlei plannen van de Stadsvernieuwing. de vooroorlogse buurt eromheen is in de zestiger jaren onteigend en gesloopt voor de aanleg van het Rottetracee. Mede dankzij protesten van buurtbewoners uit Noord heeft het Koopmanshuis de sloopplannen overleefd.


De Stadsvernieuwing markeert een ongekende periode in de Rotterdamse geschiedenis. Vanaf 1974 kocht de gemeente onder de bezielende leiding van stadsvernieuwingswethouder Jan van der Ploeg verwaarloosde huizen op. In enkele tientallen jaren werden zo'n 70.000 woningen gerenoveerd of vervangen door kleinschalige nieuwbouw. Het "bouwen voor de buurt' vierde hoogtij. De aandacht die deze wijken rond het centrum in de jaren zeventig kregen, had vooral te maken met de barre woonomstandigheden.


Anno nu zijn de stadsvernieuwingswijken geliefde woonwijken die meer en meer onderdeel worden van het "hippe' Rotterdam.

Ben Maandag schreef het inspirerende boek Stadsvernieuwing in Rotterdam over de ontwikkelingen in vijf stadsvernieuwingswijken tussen 1970 en 1990. Elizabeth Poot was een van de initiatiefnemers en hielp hem met het onderzoek. Zij het blikt niet alleen terug: ook is er aandacht voor de betekenis die de stadsvernieuwing van toen heeft voor het tegenwoordige Rotterdam en voor de vraag hoe de toenmalige aanpak ook waardevol kan zijn voor transities in de stad van nu.

PROGRAMMA

ZONDAG 7 MAART € 10,00

Binnenloop met koffie/thee/lekkers om 14.30 uur

Start om 15 uur

Na afloop wijn/fris/lekkers. Uiterlijk 17 uur stoppen we ermee!

RESERVEREN