Ramses Shaffy

Biografisch genootschap, donderdag 21 november

photos/shaffy-ramses-520ea15706151.jpg
photos/ramses-2.jpg
photos/ramses-3.jpg


Ramses Shaffy is een levenskunstenaar en de stem van een generatie, die van de mensen van na de oorlog. In Frankrijk had je chansonniers; dat was hij voor Nederland.


Met een luide lach en overrompelende charmes baande hij zich op onstuimige wijze een weg door Amsterdam als bi-seksueel. Maar het was niet alleen vrolijkheid. Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles. Last van overmatig drankgebruik. Uiteindelijk stierf hij aan slokdarmkanker.


Hij is in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, zijn vader een Egyptische consul en zijn moeder een Poolse gravin van Russische komaf. De eerste zeven jaar van zijn leven woonde hij met zijn moeder in Cannes. Toen zij tuberculose kreeg, kwam Ramses Shaffy via zijn tante terecht in een kindertehuis in Utrecht. Daarna ging hij naar een pleeggezin in Leiden. Hij maakte school niet af, via de Amsterdamse toneelschool kwam hij in 1955 bij de Nederlandse Comedie als acteur. In de jaren 60 brak hij door als zanger. Zijn bekendste nummers zijn: Sammy, We zullen doorgaan, Pastorale, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Shaffy cantate. Liesbeth List is zijn meest fantastische zangpartner.


Begin jaren ’80 sloot Shaffy zich aan bij de spirituele Bhagwan beweging, met als gevolg dat hij tijdelijk stopte met drinken. Hij besloot zich vervolgens vooral te richten op acteren en speelde onder meer in ‘Willem van Oranje’ (1984), ‘Op hoop van zegen’ (1986) en ‘De Nietsnut’ (1992). Eind jaren ’90 liet Shaffy nog eenmaal van zich horen met zijn laatste ‘Tour du Chant’, maar daarna bleef het wederom een lange tijd stil rondom de artiest.


Shaffy over Shaffy: "van alles wat ik over mezelf zeg, kan ik meteen het tegendeel beweren, Eerlijk en oneerlijk, trouw en ontrouw. Maar nooit spijt. Ik analyseer niets. Mezelf niet, mijn werk niet, de toestand in de wereld niet. Ik ben alleen nieuwsgierig. Analyseren, dat moeten anderen maar doen. Het zit niet in mijn aard. Ik begin er gewoon niet aan. Ik ben te weinig begaafd in die richting."

Over het Biografisch Genootschap.

Het Biografisch Genootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!



Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier en Dirk Hannema.

PROGRAMMA

DONDERDAG 21 NOVEMBER € 15,00

Binnenloop 19.30 uur. Start 20 uur. Koffie / thee / borrel / hapjes zijn inbegrepen.

Spelregels Biografisch Genootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 15 euro per keer

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!