Catharina II van Rusland

Biografisch Leesgenootschap, donderdag 8 juni

photos/catharina-1.jpg
photos/catharina-2.jpg
photos/catharina-3.jpg


Haar bijnaam Catharina de Grote (1729 - 1796) kwam niet zo maar uit de lucht vallen. Geboren als Duitse prinses, als 14 jarige uitgehuwelijkt aan de Russische troonopvolger Peter III en een beroerte maakt een einde aan haar leven op 67 harige leeftijd na 34 jaar geregeerd te hebben.


Ze leefde op grote voet, onverzadigbaar dat zich uitte in haar verzameldrift: schilderijen, snuifdozen, porcelein, de bibliotheek van Diderot, de Hermitage, serieel monogaam met een reeks van (jongere) minnaars, correspondentie met Voltaire van 1763-1778, veroverde land op de Turken, annexeerde de Krim, kreeg delen van de Oekraïne en bij elkaar groeide Rusland met 518.000 km2 onder haar bewind.


Haar imago als verlicht vorst klopt niet helemaal want lijfeigenen hadden geen rechten. Van de Franse revolutie schrok ze en kritiek werd niet geaccepteerd. Ze was een cultuurliefhebber, bevorderde vaccinatie tegen pokken, stimuleerde geletterdheid in een bijna compleet analfabeet land, schreef een boek over het opvoeden van kinderen en stichtte het Smolni-instituut voor jonge adelijke meisjes.Verfijnde smaak? Poenerig? Een nymfomane? Een heerseres die geen middel schuwde om haar plannen te verwezenlijken? Een weergaloze huichelaarster die in haar hart alleen trouw aan zichzelf? Meedogenloos? We worden tussen bewondering en afkeer heen en weer geslingerd door haar!


Keuze uit:

1 nederlands bol.com

2 engels bol.com

3 film vpro of helen mirren

Over het Biografisch Leesgenootschap.


Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin, Richard Wagner, Annie M.G. Schmidt, Marguerite Duras, Frederico Garcia Lorca, Erasmus, Hella Haase, Snouck Hurgronje en HP Berlage.

PROGRAMMA

DONDERDAG 8 JUNI € 5,00

Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!

Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende sessie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!