Marguerite Duras

Het Biografisch Leesgenootschap, donderdag 9 september

photos/duras-1.jpg
photos/duras-2.jpg
photos/duras-3.jpg



Marguerite leefde van 1914-1996....dat is bijna 82 jaar voor een enfant terrible, ze was iets minder heldhaftig in de oorlog dan ze deed voorkomen, ziekelijk jaloers en zwaar aan de drank en verwikkeld in ingewikkelde relaties.


Met Hiroshima Mon Amour en de Minnaar als hoogtepunten ........blijkt wel dat ze altijd bezig was met de Liefde of de onmogelijkheid daarvan. Verliefd op de Liefde. Haar minnaar zegt: 'Marguerite heeft me geleerd dat de lichamelijke liefde een kunst is, dat er geen ernstiger en tragischer leerschool is.’ De wanhoop om te komen tot het wezenlijke, haar uiteindelijke doel was om via de lust en de begeerte iets te voelen dat dicht in de buurt van de liefde kwam.


En zo schreef ze verwonderlijk, vaak autobiografisch. Vanwege een moeilijke jeugd vanwege een vroege dood van haar vader leefde samen met haar moeder en twee broers in de franse kolonie Indochina. Moeder was een wrede en bij vlagen tirannieke vrouw. De oudste broer was knettergek. Beiden vierden hun woede bot op de jonge Marguerite, in taal en in vuistslagen. Het jongere broertje was haar enige bondgenoot, zij hadden een incestueuze liefde. Een vorm van liefde die ze als een van de volmaaktste beschouwde. Daarna leefde ze in een menage a trois, waarbij beide heren ook bevriend waren.


Duras maakte gebruik van de zogenoemde écriture de silence waarbij ze, aanvankelijk beïnvloed door Hemingway, schreef door niet te schrijven. Haar zinnen zijn kort, associatief en schijnbaar onlogisch. Ze worden net zoveel gevormd door dat wat er níet als dat wat er wél staat.


We gaan ons verdiepen in een ware Francaise!


We lezen: Laura's Adler biografie.

De Groene / Marte Kaan.

Over het Biografisch Leesgenootschap.

Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!



Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin, Richard Wagner en Annie M.G. Schmidt.

PROGRAMMA

DONDERDAG 9 SEPTEMBER € 5,00

Coronaproof: niet meer dan 9 pp in de Koopmanskamer! Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!


Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!