vrouwen die lezen zijn gevaarlijk

The Gender Tender / Martine Kouwenhoven, zondag 29 september

photos/martine-sessie.jpg
photos/lezende-vrouw-1.jpg
photos/1550497231_afbeelding-4.jpg
photos/1550498099_gender-tender.jpg
photos/1548434304_logo-rotterdam.png
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephan Bollmann (Amsterdam, University Press). Men begint met het verbranden van boeken en men eindigt met het verbranden van mensen (Heinrich Heine). Op de brandstapels werden vroeger vooral vrouwen en boeken verbrand. Het onderwerp Lezende Vrouw fascineerde kunstenaars echter in alle tijden, alhoewel er vele eeuwen voorbij gingen voordat vrouwen mochten lezen wat ze wilden. Lezende vrouwen zijn dan ook vaak vastgelegd op schilderijen, tekeningen, foto´s. Na een historische inleiding over de ontwikkeling van het lezen worden een aantal van deze werken nader bekeken.


Verder denken: http://www.martineleest.be/. Haar uitgangspunt is altijd dat een literair werk niet in een ivoren toren ontstaat. Een beter begrip van het mens- en cultuurbeeld uit de betreffende tijd en van de historische context waarin een werk ontstaat, maakt het lezen tot een totaalervaring en bijzonder verrijkend. Daarom wordt er ook gekeken naar de beeldende kunsten, de mode, de film, etc.The Gender Tender wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam!

(vrijdag 19 april / De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Grace Jones)

(zondag 28 april / Karin Haanappel / Her story / vrouwen in de kunst)

(zondag 19 mei Andries Ponsteen / hear hear / over vrouwelijke componisten)

(vrijdag 24 mei De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Much loved)

(vrijdag 14 juni De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Camille Claudel)

(zondag 30 juni Claudia Christern / vrouwelijke innovatoren / over vrouwen in de kunst)

(vrijdag 27 september De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Suffragette)

zondag 29 september Martine Kouwenhoven / vrouwen die lezen zijn gevaarlijk / over leesplezier

zondag 8 september Carien Kanters / vrouwelijke modeontwerpers / over vrouwen in mode

De Rotterdamse Salon zet de spotlight op vrouwelijk succes, voorbij de onder-belichting of -waardering. Een keer niet bescheiden over vrouwelijk talent of originaliteit of intelligentie of kunde of bekwaamheden. Werk dat vrouwen mooier en aantrekkelijker maakt! Leuk om naar vrouwelijke genieën te kijken & luisteren. Juist de verrassing, het niet vanzelfsprekende boeit! Met humor: ja, deze The Gender Tenderlezingen maken je hersens vet. Een heerlijke ambitie voor de Rotterdamse Salon in 2019?

PROGRAMMA

ZONDAG 29 SEPTEMBER € 10,00

Echt niet! Rotterdam wordt niet ontmand door dit programma. Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon! De discrepantie tussen dat wat vrouwen en mannen zijn en geacht worden te zijn, die regels kaart de Rotterdamse Salon even 1 programma aan! We zouden allemaal vrij moeten en kunnen zijn………… Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon!

Binnenloop 14.30 uur. Start 15 uur. Na afloop hapjes & 1 drankje van het huis.