CINEMA SOIREE

The French dispatch, vrijdag 16 juni

photos/1673706331_cinema-s.jpg
photos/french-dispatch-2.jpg
Waarom Cinema Soiree?

Cinema Soiree wil de ogen openen, diepere lagen bekijken, de inleiding om beter te kijken, de nazit om alle observaties beter te doorgronden. Op je gemak moeilijke films bekijken. Van grote namen, van lastige films van grote namen, van kunstwerken, van soms “l’art pour l’art”, van het geduld voor het visuele genieten, van ‘slow art’ (niet de effecten en de actie-films). Films die je een keer gezien moet hebben, niet zo toegankelijk, maar ongelooflijk de moeite waard. Films die bekend zijn om de toegevoegde waarde aan de cinematografie. Dat bewegend beeld iets doet met je brein, kennis en kunde en opvattingen over de wereld.


Waarom? Films kunnen ook een catharsis-effect hebben. Grappige of juist hele verdrietige of oogstrelende films zetten ons aan tot emoties en zo de weg vrij te maken naar de diepere lagen van hun psyche. Dat gebeurt in de veilige omgeving van de Salon. Films verminderen stress, geven betekenis aan de wereld, duiden ingewikkelde processen, zijn een vorm van escapisme, geven een uitweg aan het dagelijkse leven. Films vertellen een verhaal, zijn leerzaam en maken je wijzer, slimmer, doordachter etc. En vanzelfsprekend zijn films inspirerend en vertellen een verhaal.


Dit is een initiatief van René Splinter en Anja Berkelaar om een cinematografisch genootschap te beginnen en op zoek te gaan naar de verhalen in unieke films. Een club filmliefhebbers, waarna de club zelve langzamerhand de filmkeuze vanzelf gaat bepalen. De locatie van de Rotterdamse Salon leent zich bijzonder goed voor een kleine groep van max 20 personen. Er is een goede geluidsinstallatie. Met Cinema Soiree zitten we in een niche en zitten we de grotere bioscopen niet in de weg.

De 3e film is The French dispatch of the Libarty, Kansas Evening Sun (Wes Anderson) The French Dispatch is een Amerikaans-Duitse komische dramafilm uit 2021, die geschreven en geregisseerd werd door Wes Anderson. De film beschikt over een uitgebreide ensemblecast bestaande uit onder meer Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Jeffrey Wright, Bill Murray en Owen Wilson. De film speelt zich midden 20e eeuw af in de fictieve, Franse stad Ennui-sur-Blasé en volgt de redactie, journalisten en verhalen van "The French Dispatch", de Franse afdeling van het Amerikaans tijdschrift Liberty, Kansas Evening Sun.


De intentie van dit programma is om een heerlijk bijzondere films – waar geen grote markt (meer) voor is – te vertonen aan een clubje kenners, liefhebbers, senioren, jongeren, connaisseurs, verkenners en vertrouwelingen. Zowel uit Noord, Kralingen / Crooswijk / Centrum als gewoon uit Rotterdam.


Dit is een bewonersinitiatief van het Oude Noorden & Kralingen / Crooswijk.

PROGRAMMA

VRIJDAG 16 JUNI € 10,00

Binnenloop 20 uur

Start film 20.15 met een intro van René Splinter

Afhankelijk van de duur van de film. Nazit: tot 23 uur.

RESERVEREN