CINEMA SOIREE

The belly of an architect, vrijdag 19 mei

photos/1673706451_cinema-s.jpg
photos/the-belly.jpg




Waarom Cinema Soiree?

Cinema Soiree wil de ogen openen, diepere lagen bekijken, de inleiding om beter te kijken, de nazit om alle observaties beter te doorgronden. Op je gemak moeilijke films bekijken. Van grote namen, van lastige films van grote namen, van kunstwerken, van soms “l’art pour l’art”, van het geduld voor het visuele genieten, van ‘slow art’ (niet de effecten en de actie-films). Films die je een keer gezien moet hebben, niet zo toegankelijk, maar ongelooflijk de moeite waard. Films die bekend zijn om de toegevoegde waarde aan de cinematografie. Dat bewegend beeld iets doet met je brein, kennis en kunde en opvattingen over de wereld.


Waarom? Films kunnen ook een catharsis-effect hebben. Grappige of juist hele verdrietige of oogstrelende films zetten ons aan tot emoties en zo de weg vrij te maken naar de diepere lagen van hun psyche. Dat gebeurt in de veilige omgeving van de Salon. Films verminderen stress, geven betekenis aan de wereld, duiden ingewikkelde processen, zijn een vorm van escapisme, geven een uitweg aan het dagelijkse leven. Films vertellen een verhaal, zijn leerzaam en maken je wijzer, slimmer, doordachter etc. En vanzelfsprekend zijn films inspirerend en vertellen een verhaal.


Dit is een initiatief van René Splinter en Anja Berkelaar om een cinematografisch genootschap te beginnen en op zoek te gaan naar de verhalen in unieke films. Een club filmliefhebbers, waarna de club zelve langzamerhand de filmkeuze vanzelf gaat bepalen. De locatie van de Rotterdamse Salon leent zich bijzonder goed voor een kleine groep van max 20 personen. Er is een goede geluidsinstallatie. Met Cinema Soiree zitten we in een niche en zitten we de grotere bioscopen niet in de weg.

De 2e film is The belly of an architect (Peter Greenaway). De Amerikaanse architect Stourley Kracklite reist naar Rome. Hij zal er een expositie samenstellen over het werk van de Franse architect Étienne-Louis Boullée. Tijdens zijn verblijf heeft hij problemen met zijn maag. Bovendien gaat zijn huwelijk met zijn jongere vrouw Louisa lijden onder zijn werk


De intentie van dit programma is om een heerlijk bijzondere films – waar geen grote markt (meer) voor is – te vertonen aan een clubje kenners, liefhebbers, senioren, jongeren, connaisseurs, verkenners en vertrouwelingen. Zowel uit Noord, Kralingen / Crooswijk / Centrum als gewoon uit Rotterdam.


Dit is een bewonersinitiatief van het Oude Noorden & Kralingen / Crooswijk.

PROGRAMMA

VRIJDAG 19 MEI € 10,00

Binnenloop 20 uur

Start film 20.15 met een intro van René Splinter

Afhankelijk van de duur van de film. Nazit: tot 23 uur.

RESERVEREN