Alles over de culturele geschiedenis van het Koopmanshuis

onderzoeker aan het woord!, zaterdag 9 september

photos/foto-koopmanshuizen-rechter-rottekade-aangepast.jpg
photos/1793-gezicht-op-de-rotte-1793-1797-nl-rtsa-4080-ri-432.jpg

KoopmansHandel = import van exotische waren.



In het grote Koopmanshuis vindt naar alle waarschijnlijkheid op de begane grond de verkoop van thee en koffie plaats. De representatieve rococotrap en de ruime voordeur onderstrepen in dat geval de kwaliteit van de winkel. De familie Langenberg importeert thee uit Congo, koffie uit Santo Domingo, Java en Suriname. Maar ook Vigonje-wol (de fijnste wol van het Peruaanse schaapkameel of lama) uit Zuid-Amerika, wol uit Spanje, Denemarken, Duitsland en Polen, bont van hazen, konijnen en bevers uit verschillende streken, mogelijk voor de hoedenproductie. Ze verkopen koffie, thee, porselein, hoedeknopen, laken, linnen, wol, kamgaren, olie, sterk water, chocola, saffraan en kandij.



Dat er in deze periode voor slimme en moedige, kleine kooplieden veel mogelijkheden zijn, bewijzen de Langenbergs. De verkoop van koffie en thee is lucratief en het aantal gespecialiseerde winkels in Rotterdam groeit, samen met het aanbod aan goederen. Winkels worden belangrijker dan (jaar)markten en in deze achttiende eeuw wordt de Hoogstraat de belangrijkste Rotterdamse winkelstraat. In een periode van 75 jaar wordt de verkoop van warme dranken immens populair. In 1674 is het drinken ervan nog een uitzondering, in 1742 is het gemeengoed. Maar liefst 32 eigenaren van koffie- en theewinkels, drie eigenaren van koffiehuizen en twee koffieschenkers ondernemen in Rotterdam, zo blijkt uit de gegevens van (de voorloper op) de Belastingdienst.



Er is niet alleen sprake van specialiteitenwinkels aan de Hoogstraat. Hoogstwaarschijnlijk was het Koopmanshuis “speciaal” ook in de 18e eeuw vanwege dit verkopen en wellicht schenken van deze uitheemse producten. Uit de erfenis van 1774 van Antonetta blijkt dat er in Koopmanskamer kostbare goederen te vinden waren, waaronder maar liefst twaalf stoelen! In een ruimte van 25 vierkante meter is dat behoorlijk veel. Opvallend is de grote hoeveelheid serviesgoed, dat mogelijk ter decoratie aan de wanden hing. Het onderstreept de functie van het Koopmanshuis als representatieve handelslocatie.

Op zaterdagmiddag 9/9/2023 ná de eerste OMD-dag om 17.15 uur organiseert de Rotterdamse Salon een workhop met Hugo van Velzen over de cultuur-historische geschiedenis van het Koopmanspand. Hugo spreekt beeldend en kan goed verbanden leggen met het nu.

PROGRAMMA

ZATERDAG 9 SEPTEMBER € 5,00

17.15 uur binnenloop met water

17.30 uur lezing

18.30 uur nazit met drankje