hear hear

The Gender Tender / Andries Ponsteen, zondag 19 mei

photos/andries-sessie.jpg
photos/hildegard-2.jpg
photos/1550497830_andries-2.jpg
photos/1550497995_gender-tender.jpg
photos/1548431585_logo-rotterdam.png


Hear! Hear! Over vrouwelijke componisten! Andries Ponsteen, jurist en musicoloog.


Lang hadden vrouwen in de muziek niks te zoeken. Dat was de heersende opvatting. Gaandeweg mochten vrouwen zingen en spelen. Maar dirigeren of componeren waren taboe. Dat beeld is veranderd. Natuurlijk door de popmuziek, maar ook in de klassieke wereld. We ontdekken dat er eeuwen geleden al vrouwen waren die er muzikaal toe deden. Tegenwoordig is er geen enkele muzikale branche meer afgesloten voor vrouwen. Zijn ze bevrijd? Of toch nog het instrument van mannen?


Wel gehoord temperament: maar ze waren er toch al vroeg: Hildegard von Bingen bijvoorbeeld. Of als de ‘zus of vrouw van’: Nannerl Mozart, Fanny Mendelssohn, Anna Magdalena Bach, Clara Schumann etc. Vanaf de 19e eeuw waren er ook Nederlandse componistes: Van Zuylen, Bosmans, De Marez Oyens.


Muzikale vrouwen zijn er in allerlei soorten, zowel uitvoerend als scheppend: Barbara Hannigan, Goeibaidoelina, Janine Jansen. Om maar te zwijgen van de talrijke topdames en powervrouwen van de popmuziek, zoals Beyoncé en Lady Gaga.

Schitterend om te zien hoe zij zichzelf en haar artistieke integriteit bewaakt in de geldbeluste muziekwereld.The Gender Tender wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam!

(vrijdag 19 april / De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Grace Jones)

(zondag 28 april / Karin Haanappel / Her story / vrouwen in de kunst)

zondag 19 mei Andries Ponsteen / hear hear / over vrouwelijke componisten

vrijdag 24 mei De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Much loved

vrijdag 14 juni De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Camille Claudel

zondag 30 juni Claudia Christern / vrouwelijke innovatoren / over vrouwen in de kunst

zondag 8 september Carien Kanters / vrouwelijke modeontwerpers / over vrouwen in mode

vrijdag 27 september De Scherpe Blik / Jos van der Burg / Suffragettes

zondag 29 september Martine Kouwenhoven / vrouwen die lezen zijn gevaarlijk / over leesplezier

De Rotterdamse Salon zet de spotlight op vrouwelijk succes, voorbij de onder-belichting of -waardering. Een keer niet bescheiden over vrouwelijk talent of originaliteit of intelligentie of kunde of bekwaamheden. Werk dat vrouwen mooier en aantrekkelijker maakt! Leuk om naar vrouwelijke genieën te kijken & luisteren. Juist de verrassing, het niet vanzelfsprekende boeit! Met humor: ja, deze The Gender Tenderlezingen maken je hersens vet. Een heerlijke ambitie voor de Rotterdamse Salon in 2019?

PROGRAMMA

ZONDAG 19 MEI € 10,00

Echt niet! Rotterdam wordt niet ontmand door dit programma. Geen uitsluiting: heren laten zich gaarne verrassen, zoals altijd vanzelfsprekend welkom in de Rotterdamse Salon! De discrepantie tussen dat wat vrouwen en mannen zijn en geacht worden te zijn, die regels kaart de Rotterdamse Salon even 1 programma aan! We zouden allemaal vrij moeten en kunnen zijn…………

Binnenloop 14.30 uur. Start 15 uur. Na afloop hapjes & 1 drankje van het huis.