Het VREEMDE

Biotex voor het Brein: filosofie, zondag 7 mei

photos/1490438393_angst-voor-het-vreemde.jpg
photos/1483655396_waspoeder-biotex-groen-524-800x800.jpg
photos/clara.jpg

De fascinatie voor het vreemde in onszelf

Erasmus, de grote Rotterdamse humanist, schreef eens dat heel de wereld zijn vaderland is. Het is zeker zo dat in de éénentwintigste eeuw de wereld onze huiskamers is binnengedrongen. Of het nu gaat om lagelonenlanden, klusjesmannen uit Oost-Europa, ‘celebrities’ zoals Beyoncé of Kim Kardashian, of goedkope vluchten naar Spanje, het buitenland is altijd dichtbij. Aan de ene kant profiteren we als maatschappij van de globalisering (te denken valt aan de Hollandse handelsgeest) maar aan de andere kant zorgt dit verschijnsel voor vervreemding. De plek waar we geboren worden is niet langer meer de plek waar we sterven. Het dorp van Wim Sonneveld ligt voorgoed achter ons.


De vraag is hoe om te gaan met het gevoel van vervreemding. De Frans-Bulgaarse filosofe Julia Kristeva beschrijft in haar boek ‘De vreemdeling in onszelf’ de geschiedenis van de vreemdeling. Haar conclusie is dat we niet alleen een vreemdeling zijn voor elkaar, maar ook dat we een vreemdeling in onszelf zijn. Hoe goed kennen wij onszelf? En als we onszelf niet eens kennen, is dan écht contact met de ander wel mogelijk? Tijdens de lezing onderzoeken we aan de hand van het denken van Julia Kristeva de problematiek van ‘het vreemde’. Naast het theoretisch kader van Julia Kristeva is er volop gelegenheid om tot een dialoog te komen. Spring in het diepe en laat je verleiden door het vreemde!

Biotex voor het Brein, een programma waarin hardnekkige assumpties omgezet worden in de realiteit van het verstajem! Dogma's, pessimisme, matheid, verstarring, impasse en cynisme worden hanteerbaar, een antidote tegen onheil en onwetendheid. Biotex voor het Brein geeft zuurstof, bevordert de fantasie, slijpt scherp, verheldert objectief en creëert een relativerend vermogen waarin humor alle kans krijgt. Is niet wars van een verkwikkend conflictmodel waarin meningen juist kunnen en mogen botsen, in debat met respect! De winst is een vrijdenkend brein, op zoek naar schoonheid & vernieuwing & verwondering. Na dit inweken, volgt uw vrolijke witwassen!

BIOTEX VOOR HET BREIN

visie Rotterdamse Salon

Clara Bolle

Biotex voor het brein kan in zijn geheel gevolgd worden, maar de bezoeker kan ook ‘snacken’ en de 9 individuele sessies volgen. Prijs voor 9 sessies = 75 euro. Prijs voor individuele sessie is 10 tot 15 euro/keer.

PROGRAMMA

ZONDAG 7 MEI € 10,00

Binnenloop 14.30 uur met koffie / thee / lekkers.

Start lezing 15 uur. Na afloop 1 wijn en hapjes "merkwaardig voor niets van de Salon"

Programma is mogelijk gemaakt door subsidie Rotterdam / voorheen deelgemeente Noord