Floris

Jaap weet alles, zondag 10 maart

photos/floris-3.jpg
photos/floris-.jpg
photos/ha-jaap-kooimans-2.web-002-.jpg


Floris: de James Bond van de middeleeuwen

Floris is bedacht in 1967, gemaakt in 1968 en uitgezonden in 1969. Jaap als kind totaal idolaat correspondeerde met acteurs Jos Bergman (Sindala) en Ton Vos (Heer Wolter van Oldenstein). Nog geen privacy wetgeving (!), de NOS stuurde gewoon de adressen van de acteurs. Van de cast en crew zijn inmiddels al veel mensen overleden. Paul Verhoeven is dit jaar 80 geworden.


Van Floris zijn slechts 12 afleveringen van 30 minuten gemaakt, maar 6 uur tv! Legendarisch omdat Floris in alle opzichten geruchtmakend was met echte kastelen, veel zwaardvechten en achtervolgingen te paard op de hei.


Enkele kernpunten:

  • Floris was de allereerste tv serie die buiten de studio werd opgenomen
  • Floris is heel goed / deskundig gemaakt.
  • Revolutionair voor die tijd (1969)
  • Veel actie, spanning en sensatie op een schaal die Nederland niet gewend was
  • Kinderen werden in hun belevingswereld uiterst serieus genomen
  • Vrijwel alle belangrijke acteurs uit die tijd speelden een rol
  • Floris werd ongekend duur (weinig ervaring met buiten-filmen, invloed weer en geluid zorgde voor veel vertraging)
  • Hoogste kijkcijfers ooit
  • Floris heeft 3 grote talenten voortgebracht: Gerard Soeteman (schreef o.a. Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Zwartboek, Paul Verhoeven (regisseerde deze films, ging naar Amerika en maakt o.a. Basic Instinct, Robocop en Total Recall en Rutger Hauer – grootste Nederlandse acteur (speelde in 170 films)

Pers

Het boek heeft de belangstelling van de pers. Alle kranten - behalve de Telegraaf - hebben aandacht aan Floris geschonken. Radio interviews: NPO-1 VPRO’s OVT met Jos Palm, RTV Rijnmond studiogast ochtendshow bij Reint Jan Potze, idem ochtendshow bij Jeroen van Inkel bij omroep MAX, Televisie-interview: RTV Zaanstreek en AT5 televisie interview, etc.


Het jubileumboek Floris heeft 386 pagina’s en is verkrijgbaar voor 25 euro.

Jaap Kooimans (Rotterdam 24-04-1960) Portret: Hannah Anthonysz

In Rotterdam geboren, opgegroeid in de Alblasserwaard. Studeerde personeel & arbeid aan de Hogeschool Rotterdam en maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Trad 1986 als P&O-consulent in dienst bij Zuiderziekenhuis en werd daar jaren later de eerste voorlichter. Koos in 1993 voor het ondernemerschap en startte een eigen bedrijf, ‘Interchange - international medical recruitment’ voor hoger gespecialiseerd verpleegkundig- en paramedisch personeel. In 2000 kwam er een bedrijf bij ‘High Care Detachering’ dat landelijke bekendheid verwierf met het inzetten van mobiele operatieteams. HCD groeide uit tot ruim 150 medewerkers in vaste dienst. Stond aan de wieg van het ADHD-behandelcentrum.

Na verkoop van deze bedrijven in 2012 & een sabbatical periode nu actief in het vrijwilligerswerk bij o.a.Gemeenschapsfonds Albrandswaard, Verhalenhuis Albrandswaard, Rotaryclub Rhoon en Stichting Klassiek in Rhoon.

Geeft regelmatig lezingen over WO2, o.a. Het Englandspiel en ‘Colditz’ en nu ook Floris.

PROGRAMMA

ZONDAG 10 MAART € 10,00

Binnenloop 14.30 uur

Start lezing 15 uur

Na afloop glaasje wijn en hapjes

RESERVEREN