Eleanor Roosevelt

Biografisch Genootschap, donderdag 19 januari

photos/1475068359_eleanor-roosevelt-source-flickr.jpg
photos/1475068658_eleanor-roosevelt-quote.jpg

Anna Eleanor Roosevelt (Oktober 11, 1884 – November 7, 1962), een Amerikaanse politica, diplomaat en activiste in de coulissen. Een niet makkelijke jeugd, haar moeder overleed toen ze 7 was, haar - alcoholische en reislustige - vader op haar 10e. Daarna opgevangen door grootouders en een tante en oom, zorgde ze voor haar 2 kleinere broertjes, haar jeugd verder was een warm bad. Het volgende warme bad was haar 3 jaar op Allenswood, een Engelse kostschool waar Marie Souvestre de scepter zwaaide. Die neemt de scholing van jongedames serieus in een tijdperk waarin de meeste meisjes niet tot colleges en uni­versiteiten worden toegelaten. Meisjes leren hard te werken, na te denken, feiten nauwkeurig en scherpzinnig te onder­zoeken, hun intelligentie te ontwikkelen en over elk onderwerp – van beeldende Kunst tot filosofie of talen, muziek of geschiedenis – met kennis van zaken te converseren. Die levendige geest van haar bracht haar in contact met haar verre achterneef, Franklin Delano Roosevelt. Ze worden verliefd op elkaar en blijken veel dingen gemeen te hebben, beiden zijn idealistisch, hebben een sterke persoonlijkheid, zijn sociaal bewogen en hebben een brede interesse.

Na 5 kinderen, een superdominante schoonmoeder, een buitenechtelijke affaire van haar man met de secretaresse, een bijna-scheiding kwam ze tot het inzicht dat “U naaste lief te hebben als Uzelve, thuis begint”. Ze geeft haar rol als First Lady daadwerkelijk handen en voeten, wordt ook de First Lady of The United States door haar bemoeienissen met de Universele Verklaring van de Rechten van Mens. Eleanor en Franklin weten mensen weer hoop te geven in een tijd die uitzichtloos lijkt. Eleanor is door haar onuitputtelijke ener­gie, haar optimisme en diepe vertrouwen een voorbeeld voor iedereen. Ze is veelvuldig van de goede werken, een grootmoeder, die een ieder zich wenst!, Die alle vrijheid aan kinderen gaf en aandacht geeft aan de niet-bedeelden in deze maatschappij.

We lezen: Eleanor Roosevelt Grandmere.

Over het Biografisch Genootschap.

Het Biografisch Genootschap is een open gezelschap en richt zich op autobiografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!

Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsung, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt en Stalin.

PROGRAMMA

DONDERDAG 19 JANUARI € 5,00

Binnenloop 19.30 uur. Start 20 uur. Koffie / thee / borrel / hapjes zijn inbegrepen.

Spelregels Biografisch Genootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: januari, mei en september

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, verkiezing via FB, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld, Anja Berkelaar maakt per bijeenkomst een kort verslag

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 30 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon, 5 euro pp hapjes/drankjes per avond

5 losse inschrijvingen zijn mogelijk: betalen dan 1 keer 5 euro, om kennis te maken. Daarna: lid!

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!