De scherpe blik: onmogelijke liefde!

Far from heaven, vrijdag 15 april

photos/publicity-still-of-julianne-moore.jpg

Werkelijke verliefdheid slecht elke barrière willen romantische Hollywoodfilms ons doen geloven. Geen zee te diep, geen berg te hoog voor verliefden die echt door elkaar gegrepen zijn. Het levert fijne feelgood-films op. Geloof er niet in, want het zijn sprookjes. Shakespeare wist al beter, het loopt niet voor niets slecht af met Romeo en Julia. Mooi als verliefden niet gehinderd worden door obstakels, maar iedereen die de kindertijd ontgroeid is, weet dat dat in het werkelijke leven niet altijd het geval is. Sociale omstandigheden of de situatie waarin twee verliefden verkeren kunnen verliefdheid veranderen in een onmogelijke liefde. Hoe groot het verlangen en smachten ook is: tussen de verliefden staat een niet te slechten muur! Hoog tijd om het over deze tragiek te hebben. Welkom bij de trilogie Onmogelijke Liefde. Zakdoeken geen vereiste, maar wel aan te raden.

Far from heaven (Todd Haynes, 2002)
Oh, wat waren de eerste naoorlogse jaren in de vorige eeuw toch gezellig. De tijd dat geluk nog heel gewoon was, zoals Gerard Cox in de jaren zeventig zong op een tekst van Kees van Kooten en Wim de Bie. In het lied snort de kolenkachel, breit moeder een fijne warme sjaal en wordt er ganzenbord gespeeld. Dit is dus wat het nostalgievirus aanricht. De jaren vijftig gezellig? In elk geval ook een periode van benauwende sociale controle en patriarchale verhoudingen. Dat vrouwen vóór 1956 niet zonder toestemming van hun man een bankrekening mochten openen, zegt genoeg. Ook in Amerika leefden mannen en vrouwen in de jaren vijftig in een gietijzeren rolpatroon. Regisseur Douglas Sirk maakte er in 1955 het melodrama 'All that heaven allows' over. Daarin wordt een rijke weduwe verliefd op haar jongere tuinman. Schandalig, vindt haar omgeving, die er alles aan doet om deze liefde te torpederen. Filmmaker Todd Haynes liet zich door de film inspireren met als resultaat het eveneens in de jaren vijftig spelende Far from heaven. Daarin voert hij in een Amerikaanse buitenwijk een getrouwd stel op, dat ogenschijnlijk perfect voldoet aan het huwelijkse ideaalbeeld. Maar achter de schone schijn worstelt de man met zijn homoseksuele gevoelens. Als zijn vrouw hem betrapt, stort haar wereld in. Als ze op zoek naar troost vriendschap sluit met een zwarte man, spuwt haar omgeving haar uit. Far from heaven is gemaakt in de stijl van melodrama’s in de jaren vijftig, maar ridiculiseert het genre niet. Todd Haynes neemt het genre bloedserieus, met aangrijpend en ontroerend resultaat. Dat hij de jaren de vijftig uitstekend aanvoelt, bewees hij recent nog eens met Carol, een geweldig melodrama over een lesbische liefde in de jaren vijftig in New York.

De Scherpe Blik is een initiatief van Jos van der Burg (filmrecensent Parool) en Anja Berkelaar. Vanwege een gevoelde behoefte aan analytisch bespreekbaar maken van film in goed gezelschap.

Op 13 mei besluiten we de trilogie met In the mood for love (Wong Kar-wai, 2000).

PROGRAMMA

VRIJDAG 15 APRIL € 15,00

Binnenloop om 20 uur. Start film om 20.30 uur. Prijs is inclusief koffie/thee & lekkers vooraf en 1 borrel en hapjes van het huis, na afloop. Daarna: vrijwillige bijdrage.