De scherpe blik: onmogelijke liefde!

Brief encounter, vrijdag 11 maart

photos/brief-encounter.jpg

Werkelijke verliefdheid slecht elke barrière willen romantische Hollywoodfilms ons doen geloven. Geen zee te diep, geen berg te hoog voor verliefden die echt door elkaar gegrepen zijn. Het levert fijne feelgood-films op. Geloof er niet in, want het zijn sprookjes. Shakespeare wist al beter, het loopt niet voor niets slecht af met Romeo en Julia. Mooi als verliefden niet gehinderd worden door obstakels, maar iedereen die de kindertijd ontgroeid is, weet dat dat in het werkelijke leven niet altijd het geval is. Sociale omstandigheden of de situatie waarin twee verliefden verkeren kunnen verliefdheid veranderen in een onmogelijke liefde. Hoe groot het verlangen en smachten ook is: tussen de verliefden staat een niet te slechten muur! Hoog tijd om het over deze tragiek te hebben. Welkom bij de trilogie Onmogelijke Liefde. Zakdoeken geen vereiste, maar wel aan te raden.

We beginnen 11 maart met de Britse klassieker Brief encounter (David Lean, 1945). Al vaak uitgeroepen tot beste Britse film aller tijden. In het aangrijpende drama raken een vrouw en een man uit de Engelse middenklasse verliefd op elkaar. Geen heftige vrijspartijen in Brief encounter, maar smachtende blikken, stiekeme ontmoetingen, schuldgevoel en gefnuikte passie. In de beginscene nemen ze op een treinstationnetje met discrete blikken afscheid van elkaar, zodat ze hun gevoelens aan niemand verraden. Het kan moeilijk soberder. En toch is Brief encounter een zeldzaam ontroerend drama. Waarschijnlijk juist door zijn ingetogenheid. Daarna volgt een lange terugblik. Zij is een huisvrouw uit de middenklasse, hij een huisarts. Hun probleem: beiden zijn getrouwd. In onze tijd zouden ze mogelijk toegeven aan hun brandende verliefdheid, maar in 1945 kon in de Engelse middenklasse daarvan geen sprake zijn. Getrouwd was voor altijd getrouwd, schreef de moraal voor. Moraal is één ding, maar gevoel een tweede, laten de verliefde personages zien, die een titanenstrijd leveren met hun gevoel en verstand. Wie Brief encounter - dat in prachtig zwart-wit is gefilmd - gedateerd vindt, is nooit geconfronteerd met dilemma’s in de liefde.

De Scherpe Blik is een initiatief van Jos van der Burg (filmrecensent Parool) en Anja Berkelaar. Vanwege een gevoelde behoefte aan analytisch bespreekbaar maken van film in goed gezelschap.

Op 15 april draait Far from heaven (Todd Haynes, 2002) en op 13 mei besluiten we de trilogie met In the mood for love (Wong Kar-wai, 2000).

PROGRAMMA

VRIJDAG 11 MAART € 15,00

Binnenloop om 20 uur. Start film om 20.30 uur. Prijs is inclusief koffie/thee & lekkers vooraf en 1 borrel en hapjes van het huis, na afloop. Daarna: vrijwillige bijdrage.