Clare Lennart

Biografisch Genootschap, donderdag 18 januari

photos/clare-lennart-lead.jpg
photos/petra.jpg


Het bewogen leven van een ex-onderwijzeres met ook aktes voor Frans en Engels (1918)! Niet voor niets is de titel van de biografie: Voor ‘t gewone leven ongeschikt. Clare Lennart (1899-1972) ging voor De Liefde en De Letteren. In 1927 ontmoette ze Wim van den Boogaard, een militaire kok: hij was getrouwd, zij nam ontslag bij het gemeentebestuur omdat destijds een verhouding met een getrouwde man (ook buiten het werk) niet kon. Om in haar levensonderhoud te voorzien, startte ze een pension en begon ze verhalen te schrijven om wat bij te verdienen. Zo ontmoette ze tijdschriftredacteur Frans Coenen en hij zorgde voor haar doorbraak door haar verhaal "liefde en logica" in Groot Nederland (1932) te plaatsen. Er gaan geruchten van een affaire tussen deze twee.


Haar romandebuut "Avontuur" kwam in 1935, al snel gevolgd door “Mallemolen”, “De blauwe horizon” en haar meisjesboek "De wijde wereld". Pas in 1947 trouwde ze met haar geliefde Wim van den Boogaard, die inmiddels weduwnaar was geworden. Tot Wims overlijden in 1960 is Clare bijzonder productief. Ze schreef twee Boekenweekgeschenken, bejubelde romans als “Serenade uit de Verte” en “De ogen van Roosje”, kinderboeken en ook vertaalde ze werk van Truman Capote, Dickens en Colette. Ze was ook bestuurslid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en redacteur van Elseviers Weekblad, Het Parool, Het Boek van Nu en het Utrechts Nieuwsblad.


Voor meer informatie over Clare Lennart en de biografie Voor ’t gewone leven ongeschikt: info@clarelennart.nl en bestel bij de website over Clare Lennart.

Over het Biografisch Genootschap.

Het Biografisch Genootschap is een open gezelschap en richt zich op autobiografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!


Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley en Donald Trump.

PROGRAMMA

DONDERDAG 18 JANUARI € 5,00

Met gepaste trots kondigen we aan dat ons eigen lid van het Biografisch Genootschap Petra Teunissen in 2017 gepromoveerd is op de biografie van Clare Lennart. Wij gaan lezen. Zij heeft het geschreven en we hebben nu iemand in huis die ALLES over de biografie weet, ook de dingen die niet in het boek staan. Het Genootschap verheugt zich op deze Januari bijeenkomst!

Binnenloop 19.30 uur. Start 20 uur. Koffie / thee / borrel / hapjes zijn inbegrepen.

Spelregels Biografisch Genootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: januari, april/mei en september

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, verkiezing via FB, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 30 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon, 5 euro pp hapjes/drankjes per avond

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: betalen dan een kennismakingskeertje 5 euro. Daarna de coulantie tot lidmaatschap!

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!